A vért

A vért, azaz a páncél a Sandtroopereknél egy módosított hagyományos Stormtrooper egy picit (nyilán a sivatagi igényekhez) módosított verziója. Tehát egy „sima” rohamosztagos páncél nem azonos a sandtrooperek által viselt páncéllal. A főbb eltérések, a vállpánt, a térdvédő, a haspáncél közepe, és még pár apróbb eltérés. (http://tk1336.com/tdvtk.html)
Az 501-es légió követelményei Magyarul is olvashatóak. Ez a verzió a Stunt azaz a kaszkadőr verzió, amit az Új reményben használtak. Egy részletes angol leírást itt elérhető. Ugyan ebben a részben készítettek a „főhősöknek” a közeli felvételek miatt, egy Hero azaz hős verziót is. Ezek az alaptípustól jóval jobb minőségűek voltak, mivel a közeli kamerafelvételeken nem szabadott látszania milyen silány minőségű és összeszerelésű volt a híres fehér jelmez. Legjellemzőbb különbség, hogy a „hős” verziónak a szemöldök csík szinte ráül a szemlencsékre. Egyébként minden filmben kicsit máshogy nézett ki a sisak.

Az alábbi képeken a IV rész (stunt és hero), az V. és VI. rész sisakjai láthatóak és egy részletesebb leírás az eltérésekről.


Bal szélén a kaszkadőr, mellette a hős sisak a IV. részből, középen a Birodalom visszavág, majd a Jedi visszatér sisak.

A készítésről, az eredetileg megbízott Andrew Ainsworth angol vákuumformázó kisiparos oldalán található videón megfigyelhető a gyártás folyamata.

Térjünk vissza a Sandtrooper karakterhez.
Az első felindulásomban egy sisak beszerzése volt a cél. Ezt egy Magyar sráctól (D.K.) szereztem be, aki szintén nagy rajongó és az ő általa készített sisakok nem csak nagyon jó formájúak, de nagyon jó a minőségűek is. Ez képezi alapját a projektnek. 🙂
A karakterhez felhasznált sisak eredetileg egy „stunt” (pl. magasabban van a homlokcsík a szemhez képest), de az én sisakom egy „komolyabb” hero típus. A hetvenes években a vákuumformázáshoz még ABS-t használtak, utólagos festéssel, de manapság a jobb minőségű HIPS (ütésálló polisztirol) ami elérhető. -Ez adott.
Mivel a jellegzetes sandtrooper sisak egy picit más (gondolom az elképzelés szerint pár dologban módosult a sivatagi környezetnek megfelelően), a sisakot pár helyen a céljaimnak megfelelően módosítottam. A szemlencsék egy régi zöld reflektorfóliából származó formára vágott darabbal lettek helyettesítve, követelménynek megfelelően. A normál sisakkal ellentétben a szürkéskék trapéz alakú részeken (könnycseppek és hátsó szellőzők) nincsenek fekete vonalak, nyilván ez a szellőzési megoldás nem előnyös egy homoksivatagban. 🙂
A szemvédők sötétzöld színűek, a fülrész három csavarral rögzül a sisakra (a sisak alján, a szürke rész alatt és felett).
A sisak festéséhez az eredeti Humbrol festékekből rendelt színek alapján, fotóspektrométerrel (színmeghatározó kézi-készülék) színösszetevőkre (CMYK vagy L*a b), bontott színeket használtam, a digitálisan tervezett és nyomtatott matricákhoz.
A Humbrol 5 (dark admiral gray) szín: C:62, M:42, Y:43, K:4  vagy L:50.5, a:-6.5, b:-3.6
a Humbrol 14 (french blue gloss) szín: C:90, M:62, Y:9, K:0    vagy L:36.6, a:2.9, b:-39

Természetesen látszik rajta a csaták és a homokviharok nyoma tehát a „viseletesség”

sandtrooper helmet

Egy eredeti sisak oldalról.

forrás

A testpáncélon is van pár változtatás:
A vállpánt szükségtelen, mert a vállvédő és a tölténytár miatt úgy sem látszik (a filmes kelléken sem volt).
A bal térden levő védőlemez keretezése teljes hatszög.
A haspáncél gombos panelja eltűnt, egy sima keretes forma váltotta fel.

Eredeti kép a forgatásról.

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés